Studenten UHasselt denken na over toekomst Helchteren Centrum

Bij de start van elk academiejaar krijgen studenten van de faculteit Architectuur en Kunst van de UHasselt de opdracht om na te denken over de toekomst van een bepaalde plek. Dit jaar gingen ze aan de slag met twee projecten in het centrum van Helchteren: het Begijnenplein en de omgeving van de Kerkstraat en de Maastrichtsestraat. Ze deden dat in samenwerking met Noord-Zuid Limburg en de gemeente Houthalen-Helchteren. Op woensdag 27 en donderdag 28 september stelden de studenten de resultaten van hun opdracht voor.

Het centrum van Helchteren zal in de toekomst een grondige make-over krijgen. Doorgaand verkeer verdwijnt immers in de tunnel onder het centrum en dat betekent dat er bovengronds ruimte ontstaat voor iets nieuws. Momenteel onderzoeken ontwerpers hoe het centrum van Helchteren eruit kan zien. Studenten van de UHasselt helpen daarbij, door in dialoog te gaan met inwoners, het gemeentebestuur en de ontwerpers.

Project Kerkepad

Dit project focust op de omgeving van de Kerkstraat en Maastrichtsestraat. De groep van zes studenten wilde een statement maken over de soms gevaarlijke verkeerssituatie. Op woensdag 27 september, in de namiddag, vormden ze daarom de straten tijdelijk om tot speelstraten. Zo konden ouders en kinderen ervaren hoe een verkeersvrije schoolomgeving eruit ziet.

Project Begijnenplein

Het Begijnenplein is vandaag geen uitnodigende plek en wordt vooral gedomineerd door verkeer. In de toekomst moet het plein volgens het Masterplan Helchteren een belangrijke rol spelen. Op donderdag 28 september toverde een team van zeven masterstudenten het Begijnenplein om tot een gezellige ruimte die afstand neemt van het drukke verkeer, maar toch nog als doorgang dient voor het doorstromend verkeer van fietsers en voetgangers. De buurt reageerde enthousiast. Bewoners vonden het fijn om op de plek te verblijven en de ideeën van de studenten wakkerden ook gesprekken tussen de bewoners aan over de toekomst van Helchteren. Ook de kiss en ridezone werd onmiddellijk gebruikt.