Dag van de trage weg: studenten UHasselt zetten trage wegen in de kijker

In het weekend van 14 en 15 oktober vieren we de dag van de trage weg. Doorsteken, steegjes, fietsverbindingen, bospaden en veldwegen, het zijn allemaal trage wegen. We vinden ze overal in Houthalen-Helchteren: in de dorpskernen, schoolomgeving, tussen wijken en doorheen de open ruimte. Op trage wegen zijn voetgangers en fietsers baas. Het zijn vaak korte, snelle en veilige verbindingen tussen jouw thuis, de school, het werk of de winkel. De laatstejaarsstudenten architectuur en interieurarchitectuur van UHasselt zetten samen met de Pastorie in Helchteren, de gemeente Houthalen-Helchteren, de gemeentelijke basisschool de Lakerberg en Studio Noord-Zuid Limburg de trage wegen in Helchteren in de kijker met Live project ‘Het Kerkepad’.

Live project 'Het Kerkepad' 

Studenten van de opleiding architectuur en interieurarchitectuur van UHasselt denken na over de toekomst van bepaalde plaatsen in Houthalen-Helchteren. Op woensdagnamiddag 27 september vormden de studenten de straten rondom basisschool De Biekorf tijdelijk om tot een autovrije speelstraat. Ouders, kinderen en leerkrachten konden de schoolpoort bereiken via de historische trage wegen van Helchteren. Zo konden ze ervaren hoe een veilige en verkeersvrije schoolomgeving eruitziet. De studenten werkten voor deze opdracht samen met Studio Noord-Zuid Limburg, de gemeente Houthalen-Helchteren, de Pastorie en gemeentelijke basisschool De Lakerberg.

Om trage wegen meer zichtbaarheid te geven, bouwden de leerlingen van basisschool De Biekorf zuilen uit gerecycleerde materialen. Daarvan worden er twee permanent nagebouwd in de omgeving van de school, met een QR-code over het project. De twee zuilen zijn een blijvende herinnering aan de speelstraat en een veiligere schoolomgeving. Samen met drie anderen die de studenten ontworpen, willen ze actieve weggebruikers aanzetten om zich vaker via trage wegen te verplaatsen. Bekijk hier de creaties van de leerlingen en studenten.

© Liesbeth Driessen

Dag van de trage weg

In het weekend van 14 en 15 oktober is het dag van de trage weg. Trage wegen verhogen de natuurbeleving, bevorderen gezonde ontspanning en maken deel uit van ons erfgoed. Ze bieden ruimte voor ontmoeting, om te spelen en leiden je langs verrassende plekken in de stad. Heb je zin om de trage wegen in Houthalen-Helchteren te ontdekken? Op deze kaart vind je alle trage wegen in Houthalen-Helchteren terug. Bekijk je ze liever digitaal? Surf dan naar www.tragewegen.be/trage-wegen-kaart en ga op pad.